Anasayfaya Dön



INGILIZ BAHRIYE HASTANESI

INGILIZ BAHRIYE HASTANESI

Batili mimarlarin, Dogu kentleri için tasarladiklari yapilarda sergiledikleri çok farkli davranis biçimlerinin, belki de en aykiri ucuna konabilecek bir yapidir, Ingiliz Bahriye Hastanesi. Galata Kulesi'nin ezici anitsalligi yaninda biraz yadirgansa da, göze gene de hos gelen irili ufakli kulecikleri ile bulunur

1580'de diger Avrupa ülkelerine taninan kapitülasyonlarin bir benzerinin Ingilizlere de verilmesiyle, Istanbul Limani'nda Ingiliz gemileri, gemicileri sikça görülmeye baslanir. Denizcilige dayali kitalararasi bir sömürge imparatorlugu kurma asamalarinda Ingiltere, Osmanlilarla hep dostluk içinde kalmayi sürdürür. Kirim Savasi süresince Ingilizlerin, Istanbul Limani yönetimini kendi uyrugundaki denizcilerle ele geçirme çabasi sonucu, liman çevresindeki etkinlikler yogunlasir.

Hem bunlara hem de savasta yaralanacaklara hizmet verecek bir hastanenin kurulmasi zorunlu görülür. Hastane yönetimini Galata'da Voyvoda Caddesi üzerinde açilmis olan Ingiliz Konsoloslugu denetleyecektir.

Kule yakininda büyücek bir arsada yaptirilan Hastane üç katli ve elli yataklidir. Isletme giderleri Konsolosluk araciligiyla limana gelip giden Ingiliz bandrali gemilerden alinan bir ücret ile karsilanmaktadir.

“L” biçimli plan kurgusunda, iki kanadin kesistigi kösede çokgen küçük kuleciklerin ortasinda daha yüksekçe bir kulenin yerlestirildigi kitle; Her kattaki küçük balkonlarla bir hastaneden çok, bir Orta Avrupa ülkesinin herhangi bir kültür merkezindeki saglik yapilarini andirmaktadir.

Ana girisin iki yanindaki altigen kulecikler, her iki kanadin bitimlerinde kubbeli olarak yinelenmekte, çatida olabildigince yükseltilen bacalar da, bu düsey öge kalabaligina katilarak, yapiya, dönemin Ingiltere'sinde bile bulunmayan ayriksi bir hastane görüntüsü kazandirmaktadir.

Günümüzde Saglik Bakanligi'na bagli bir hastane olarak islevini sürdüren Ingiliz bahriye hastanesi; XX.yy baslari Galata'sinin ilginç yapilarindan biri olarak Istanbul'un yapili çevresinde tarihsel yerine çoktan yerlesmistir.