Anasayfaya Dön


LENGERHANE RAHMI KOÇ MÜZESI

LENGERHANE RAHMI M. KOÇ MÜZESI

Hasköy'de, Tersane-i Amire'ye bagli bir kurulus olan Lengerhane, Osmanli donanmasinin kalyonlarinda kullanilan büyük çapalari dökmekte kullaniliyordu. Uzun yillar baska amaçlarla da kullanilan yapi 1990'larda Rahmi Koç'un girisimiyle yeniden islevlendirilmis ve bir endüstri tarihi müzesine dönüstürülmüstür.
Osmanli Imparatorlugu'nun degisik kiyi kentlerinde bulunan tersane-i amirelerden Istanbul'da, Haliç kiyisinda yer alacak olanin insasina 1513'te baslanmistir.

1613'te de, Azapkapi'dan baslayip Hasköy'e kadar uzananTersane-i Amire yapilari arasina Lengerhane'nin katilmasi için binanin yapimina baslanmistir.

1792 yilinda III.Selim'in Tershane Sarayi'nin tüm kiyi kesimini Tershane-i Amire'nin büyütülmesi için bagislamasindan sonra, Lengerhane binasi bügünkü görünümüne kavusmustur. Ancak, 1804 yangininin bu yapiyi nasil etkiledigine dair kesin bilgi verilememektedir.

Lengerhane kare planli bir yapidir. Kare planli büyük kesme tastan dört ayagin tasidigi, ortada büyük, yanlarda ise dört küçük kubbeli bir çati örtüsüne sahiptir. Kübümsü yapinin içine, ana yapiyla ilintisiz, üç katli bir çelik konstrüksiyon yerlestirilerek Rahmi M. Koç müzesi olarak yeniden islevlendirilen yapi, gelenek ile çagdasligin bagdastirildigi bir örnek olmustur. Yeraltina alinan diger sergi salonlarinda, Sanayi Devrimi sonrasi teknolojilerinin ana ürünleri sergilenmektedir. Müzede kara, deniz ve hava tasitlarinin çesitli örnekleri de bulunmaktadir.